Orthodontie

Bij ons kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht voor een beugel. Orthodontie bij ons betekent: scherpe tarieven, moderne technieken, ruime openingstijden (ook ‘ s avonds) en bovenal: een actieve rol voor jou in je behandeling.

Wil je liever een beugel die niet zichtbaar is? Dan zijn hier mogelijkheden voor. We bieden een behandeling met SureSmile aan. Dit is een serie doorzichtige bitjes die je over je tanden schuift en een geleidelijke verandering van de stand van de tanden geeft. Je wisselt om de 3 à 4 weken van bitjes.

Wanneer een beugel?

Een beugel is soms nodig, omdat je bijvoorbeeld problemen hebt met bijten of kauwen of omdat je je mond niet goed kunt sluiten. Het kan ook zijn dat je het niet mooi vindt dat je tanden scheef staan. Of je een beugel nodig hebt, hangt voor een groot deel af van jouw klachten en wensen. De tandarts maakt een inschatting en kijkt naar de stand van de tanden en kiezen en naar de ontwikkeling van je gebit. Hij zal ook letten op de vorm van je gezicht en op de stand van boven- en onderkaak. Verder spelen leeftijd en lichamelijke ontwikkeling een rol bij deze eerste inschatting. Als een beugel zinvol is, dan wordt bepaald wat het beste moment is om met een behandeling te starten.

Het beste tijdstip voor een beugelconsult is aan het einde van de wisseling. Dan ben je ongeveer 11 jaar. Ook wordt bij de behandeling vaak gebruik gemaakt van de groeispurt. Voor volwassenen zijn er weinig beperkingen, onze oudste patiënt was 70+.

Soms kan het nodig zijn om eerder te starten met een beugel. Er wordt dan vaak gestart met een uitneembare variant. Dit kan nodig zijn om bijvoorbeeld de kaak te verbreden als deze erg smal is. dat geeft dan weer voordelen met de wisseling en het op de juiste plek komen van de nieuwe tanden en kiezen. Het kan ervoor zorgen dat er later geen slotjesbeugel nodig is of dat we een betere voorbereiding hebben voor de verdere behandeling. Waar we vaak ook wat eerder mee starten is een zogenaamde blokbeugel Deze wordt verderop nog besproken.

De meeste behandelingen doen wij met vaste beugels (slotjes). Dat duurt dan 12-24 behandelmaanden. Achteraf zorgen wij natuurlijk dat je gebit mooi blijft staan. Dat kan met een spalkje en met een nachtbeugel.

Voorbereiding & behandelplan

Voordat de behandeling van start kan gaan, wordt er eerst meer onderzoek gedaan. Zo worden er digitale röntgenfoto’s gemaakt waarop te zien is hoe de tanden en kiezen precies in het kaakbot zitten. Gewone digitale foto’s zijn nodig om de vorm van je gezicht goed in beeld te hebben.
Met onze 3Shape scanner maken we een 3D model van je gebit waarmee we kunnen zien hoe het bovengebit op het ondergebit past. Dus je hoeft niet te ‘happen’. De scan maken wij met behulp van de 3Shape mondscanner van TRIOS. De scanner is nauwkeurig, snel en comfortabel.

Door de geavanceerde 3D-fototechniek zijn wij in staat om je gebit nog gedetailleerder in kaart brengen. De kleinere kop zorgt ervoor dat het scannen comfortabeler aanvoelt, het scannen neemt daardoor minder tijd in beslag. Je kan zelfs live meekijken hoe de scanner je gebit in kaart brengt.

Is de scan klaar? Dan worden de gegevens met één druk op de knop digitaal verzonden naar het tandtechnische laboratorium. Daar maken ze van de scan bijvoorbeeld een perfect model, waarop beugels, nachtbeugels, knarsplaten en andere tandtechnische producten vervaardigd kunnen worden.

Als alle informatie verzameld is (jouw klachten en wensen, de foto’s en het gipsmodel), kan er een behandelplan worden gemaakt: welke beugel(s) is/ zijn nodig en hoe lang gaat de behandeling ongeveer duren. Dit wordt door de tandarts/orthodontist met jou (en eventueel je ouders/verzorgers) besproken. Als alles duidelijk is, kan de behandeling beginnen. Voordat de beugel wordt geplaatst, kijken we of je je tanden goed schoonhoudt; als het nodig is, krijg je daar hulp bij.

Bekijk hier de tarieven.

Heb je vragen aan een van ons?
Neem dan gerust contact met ons op via:
telefoonnummer; 033 2980 838 of mail; bericht@kliniekhelder.nl

 

Wat is een vaste beugel?

Een beugel wordt met brackets op je tanden vastgeplakt. Door de oogjes (slotjes) van de brackets wordt een veerkrachtige draad geregen. Die zorgt ervoor dat er druk komt op je tanden waardoor ze (langzaam maar zeker) rechter gaan staan. Deze draden worden om de zoveel tijd gewisseld en zullen steeds wat dikker en steviger worden.

De eerste dagen kunnen je tanden wat gevoelig zijn, maar na een week is dit meestal weer verdwenen. Ook kan de beugel het slijmvlies van de tong, wangen en lippen in het begin wat irriteren.

Belangrijk met een vaste beugel is dat je geen harde dingen afbijt of plakkerige snoepjes eet. Een vaste beugel gaat namelijk sneller kapot dan losse beugels. Toch iets kapot? Dan kun je ons bellen of mailen voor een afspraak!

En het is goed poetsen geblazen met de brackets: er kunnen snel gaatjes of vlekken ontstaan rondom te slotjes. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt onze medewerkers altijd om poetsadvies vragen.

De meeste mensen dragen een vaste beugel anderhalf tot tweeënhalf jaar.

Waarom moet je een vaste beugel dragen?

Als je tanden of kiezen scheef in je mond staan, moet je een vaste beugel dragen om ze weer recht te zetten. Orthodontisten noemen dat: vaste apparatuur. Met die vaste apparatuur kan elke scheve tand en kies weer recht worden gezet. Daardoor ziet je gebit er mooier uit. Je kunt ook beter kauwen en poetsen is gemakkelijker bij een regelmatig gebit.

 

Wat is een onzichtbare beugel (Aligner)?

De naam van de beugel zegt het al; deze beugel is bijna niet zichtbaar in de mond. Het grote voordeel is natuurlijk dat deze beugel uit kan met eten en tijdens het tandenpoetsen waardoor het gebit optimaal schoon gehouden kan worden. Deze beugel moet minimaal 22 uur per dag gedragen worden

Soms zijn ‘attachments’ nodig op de tanden en kiezen om het gewenste resultaat te krijgen. Dit zijn tandkleurige verdikkingen voor een betere houvast.

Wij werken met het merk SureSmile

Onze praktijk is gespecialiseerd in het opstellen van een persoonlijk behandelplan. We laten je via virtuele software zien hoe je gebit zal veranderen. Kies voor jouw beste glimlach!

Wat is een Opbeetplaat?

De opbeet plaat voor diepe beet is een uitneembare beugel die meestal alleen wordt gemaakt voor de bovenkaak. De opbeet plaat dient ervoor om de diepe beet (verticale overlapping) van je boventanden over je ondertanden eruit te halen. Daarnaast kan de opbeet plaat gebruikt worden ter bescherming van de slotjesbeugel in de onderkaak. Deze beugel bestaat uit een gekleurd plaatje van plastic dat tegen je gehemelte aan de binnenkant van je tanden zit.

Je draagt deze beugel dag en nacht, dus ook met eten. Bij contactsporten en tanden poetsen doe je de beugel uit.

Wat is een activator?

Een activator, ook wel blokbeugel, zorgt ervoor dat de groei van de onderkaak wordt gestimuleerd.

Het is een kunststof beugel tussen de boven- en onderkaak. De beugel dwingt je ondertanden om in het kapje te bijten en hierdoor verschuift de onderkaak naar voren: op de juiste plaats.

In het begin heb je tijd nodig om eraan te wennen, dat duurt hoogstens 1 week. Het snelste resultaat krijg je als je de activator zo veel mogelijk in hebt. Het advies is om de activator te dragen gedurende de nacht en een groot deel van de dag. Je kunt de activator niet te veel uren dragen!

Het is in het begin een beetje wennen en je kan bijvoorbeeld meer speeksel aanmaken of slissen. Deze klachten verdwijnen als je de beugel langer draagt. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke behandelingsplan. Meestal draag je een activator tijdens de eerste twaalf maanden intensief en daarna worden de uren afgebouwd.

Wat doet een activator?

De activator bevordert de groei van de onderkaak en houdt die van de bovenkaak tegen. Daardoor groeien de boven en ondertandbogen naar elkaar toe. Het succes van de activator hangt grotendeels van jou af. Hoe meer je hem draagt, hoe groter het effect.

De activator is een uitneembare beugel die gelijktijdig in de boven- en onderkaak werkt. De activator houdt de onderkaak naar voren zodat de boven en ondertandbogen goed op elkaar gaan passen. Je krijgt daardoor een goede ‘beet’. Hij wordt op maat gemaakt op je eigen gebitsmodellen, na een speciale beetregistratie in warme, zachte was.

Wat is een Forsus?

De Forsus-veren lijken in de manier waarop zij werken op de Herbst beugel. De veren worden vastgezet aan de vaste beugel (slotjesbeugel) en stimuleren zo de onderkaak om naar voren te groeien.

De eerste weken is het wennen aan de beugel. Je kunt wat spierpijn hebben in de kaken en er kunnen wat blaren of schuurplekjes ontstaan in je wangen. Kauwen is vaak lastiger, omdat de kiezen elkaar niet helemaal raken. Gelukkig went dit na een tijdje!

Het is belangrijk dat je tijdens het dragen van de beugel geen harde dingen afbijt of plakkerige dingen eet, omdat dan de beugel stuk kan gaan. Houd je gebit goed schoon door een zachte borstel te gebruiken en poets je tandvlees mee.

De meeste mensen dragen de Forsus beugel ongeveer 9 tot 12 maanden.

Wat is een Helix?

Een Quad-Helix is een beugel die wordt geplaatst in een smalle bovenkaak met ruimtegebrek, waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit noemen we een kruisbeet. Met de Quad-Helix wordt de kruisbeet gecorrigeerd door de bovenkaak te verbreden.

In het begin kun je wat last krijgen van je tong, omdat je beugel tegen je gehemelte aan zit en je tong met slikken telkens tegen de beugel aan komt. Probeer zo min mogelijk met je tong met de beugel te spelen. Eten en praten kan hierdoor ook wat lastiger zijn en je krijgt wat meer speeksel in je mond. Na ongeveer 1 tot 2 weken ben je hieraan gewend.

De kans is klein, maar het kan gebeuren dat er een spleetje tussen je voortanden ontstaat. Hier hoef je niet van te schrikken, dit geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet. Het spleetje sluit meestal vanzelf weer of dit wordt gecorrigeerd met een vaste beugel.

Voorkom dat er een ringetje los of kapot gaat door geen harde of kleverige dingen
te eten zoals nootjes, toffees, kauwgom, harde broodjes of harde snoepjes.

Wat is een Herbst?

Een Herbst beugel is een vaste beugel die ervoor zorgt dat de onderkaak in een voorwaartse positie wordt gebracht. Er zitten ringen om de kiezen van de boven- en onderkaak die met een scharnier met elkaar verbonden zijn.

De eerste 7 tot 10 dagen is het wennen aan de beugel. Je kunt wat spierpijn hebben in de kaken en er kunnen wat blaren of schuurplekjes ontstaan in je wangen. Kauwen is vaak lastiger, omdat de kiezen elkaar niet helemaal raken. Gelukkig went dit na een tijdje!

Het is belangrijk dat je tijdens het dragen van de beugel geen harde dingen afbijt of plakkerige dingen eet. Dan kan de beugel stuk gaan. Houd je gebit goed schoon door een zachte borstel te gebruiken en poets je tandvlees mee.
Je draagt deze beugel dag en nacht, dus ook met eten.

 

Na de orthodontische behandeling

Wat is retentie apparatuur?

Na het orthotraject komt er retentie apparatuur in de mond zoals een spalk die in principe de rest van het leven in de mond blijft zitten. En de retentiebeugel; ook wel nachtbeugel (Essix) genoemd draagt u gedurende vijf jaar door onder begeleiding van 5 nacontroles.

Wat is een retentiespalk?

De spalk wordt geplaatst om de tanden voor een lange tijd vast te zetten. Het is een draad die aan de binnenkant van je gebit wordt vastgeplakt. De spalk zit in je bovengebit achter je snijtanden; in de onderkaak loopt de draad van de linker naar de rechter hoektand. Ze worden met kunstharslijm vastgeplakt en ze blijven in principe de rest van je leven in de mond.

Wat is een retentiebeugel en hoe lang draag je een retentiebeugel?

Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. De meeste retentiebeugels draag je nog zeker één tot twee jaar in de nacht na de actieve behandeling. Langer dan één of twee jaar doorgaan met de retentiebeugel is handig als je geen verandering van de tandstand wilt.