Orthodontie

Bij ons kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht voor een beugel. Orthodontie bij ons betekent: scherpe tarieven, moderne technieken, ruime openingstijden (ook ' s avonds) en bovenal: een actieve rol voor jou in je behandeling.

Wil je een beugel wilt die je niet ziet? Bij ons kan dat met een volledig onzichtbare 'linguale' beugel, of een bijna onzichtbare 'Perfect Aligner'. Dat kan bij volwassenen EN kinderen.

Wanneer een beugel?
Een beugel is soms nodig, omdat je bijvoorbeeld problemen hebt met bijten of kauwen of omdat je je mond niet goed kunt sluiten. Het kan ook zijn dat je het niet mooi vindt dat je tanden scheef staan. Of je een beugel nodig hebt, hangt voor een groot deel af van jouw klachten en wensen. De tandarts maakt een inschatting en kijkt naar de stand van de tanden en kiezen en naar de ontwikkeling van je gebit. Hij zal ook letten op de vorm van je gezicht en op de stand van boven- en onderkaak. Verder spelen leeftijd en lichamelijke ontwikkeling een rol bij deze eerste inschatting. Als een beugel zinvol is, dan wordt bepaald wat het beste moment is om met een behandeling te starten.

Het beste tijdstip voor een beugelconsult is aan het einde van de wisseling. Dan ben je ongeveer 11 jaar. Voor volwassenen zijn er weinig beperkingen, onze oudste patient was 70+.

De meeste behandelingen doen wij met vaste beugels (slotjes). Dat duurt dan 12-24 maanden. Achteraf zorgen wij natuurlijk dat je gebit mooi blijft staan. Dat kan met een spalkje en met een nachtbeugel.

Voorbereiding & behandelplan
Voordat de behandeling van start kan gaan, wordt er eerst meer onderzoek gedaan. Zo worden er digitale röntgenfoto's gemaakt waarop te zien is hoe de tanden en kiezen precies in het kaakbot zitten. Gewone digitale foto's zijn nodig om de vorm van je gezicht goed in beeld te hebben. Met onze 3Shape scanner maken we een 3D model van je gebit waarmee we kunnen zien hoe het bovengebit op het ondergebit past. Dus je hoeft niet te 'happen'.

3shape scanner

Als alle informatie verzameld is (jouw klachten en wensen, de foto's en het gipsmodel), kan er een behandelplan worden gemaakt: welke beugel(s) zijn nodig en hoe lang gaat de behandeling ongeveer duren. Dit wordt door de tandarts/orthodontist met jou (en eventueel je ouders/verzorgers) besproken. Als alles duidelijk is, kan de behandeling beginnen. Voordat de beugel wordt geplaatst, kijken we of je je tanden goed schoonhoudt; als het nodig is, krijg je daar hulp bij.

Bekijk hier de tarieven.

Beugelsoorten

Buitenbeugel

Hoe werkt een buitenbeugel?
De veer van de band in je nek of op je hoofd trekt de buitenbeugel naar achteren. Hierdoor schuiven de twee kiezen langzaam naar achter en ontstaat er ruimte voor de kleine kiezen en hoektanden. Die kunnen zo op de goede plaats komen en ook beter passen op de kiezen van de onderkaak. De buitenbeugel beïnvloedt ook de groei van de bovenkaak.

Hoeveel uur per dag moet je de buitenbeugel dragen?
Om te beginnen meestal 14 -16 uur per dag (en nacht), maar dat kan verschillen. Als er na een tijdje resultaat is van de beugel, kan het aantal uren per dag minder worden. Het is handig om de beugel steeds op dezelfde uren te dragen. Dan raak je de tel minder snel kwijt.

Vaste beugel

Wat is een vaste beugel?
Een beugel wordt met de brackets op je tanden vastgeplakt. Door oogjes van de brackets wordt een veerkrachtige draad geregen. Die zorgt ervoor dat er druk komt op je tanden waardoor ze (langzaam maar zeker) rechter gaan staan. De kracht of druk op je tand is ongeveer twintig gram.

Waarom moet je een vaste beugel dragen?
Als je tanden of kiezen scheef in je mond staan, moet je een vaste beugel dragen om ze weer recht te zetten. Orthodontisten noemen dat: vaste apparatuur. Met die vaste apparatuur kan elke scheve tand en kies weer recht worden gezet. Daardoor ziet je gebit er mooier uit. Je kunt ook beter kauwen en poetsen is gemakkelijker bij een regelmatig gebit.

Activator

Wat is een activator?
De activator is een uitneembare beugel die gelijktijdig in de boven- en onderkaak werkt. De activator houdt de onderkaak naar voren zodat de boven en ondertandbogen goed op elkaar gaan passen. Je krijgt daardoor een goede 'beet'. Hij wordt op maat gemaakt op je eigen gebitsmodellen, na een speciale beetregistratie in warme, zachte was.

Wat doet een activator?
De activator bevordert de groei van de onderkaak en houdt die van de bovenkaak tegen. Daardoor groeien de boven en ondertandbogen naar elkaar toe. Het succes van de activator hangt grotendeels van jou af. Hoe meer je hem draagt, hoe groter het effect.

Wanneer draag je de activator?
In het begin heb je tijd nodig om eraan te wennen, dat duurt hoogstens 1 week. Het snelste resultaat krijg je als je de activator zo veel mogelijk in hebt. Het advies is om de activator te dragen gedurende de nacht en een groot deel van de dag. Je kunt de activator niet te veel uren dragen!

Retentiebeugel

Wat is een retentiebeugel en hoe lang draag je een retentiebeugel?
Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. De meeste retentiebeugels draag je nog zeker een tot twee jaar na de actieve behandeling. Langer dan een of twee jaar doorgaan met de retentiebeugel is handig als je geen verandering van de tandstand wilt.

Retentiespalk

De vaste retentiespalk
De spalk wordt geplaatst om de tanden voor een lange tijd vast te zetten. Het is een draad die aan de binnenkant van je gebit wordt vastgeplakt. Hij zit in je bovengebit achter je snijtanden; in de onderkaak loopt de draad van de linker naar de rechter hoektand. Ze worden met kunst- halslijn vastgeplakt en ze blijven twee tot vijf jaar zitten en soms is het zelfs beter om de spalkjes nog langer te dragen.

Veelgestelde vragen (beugel.nl):

Heb ik een verwijziging nodig?

Meestal overlegt u eerst met uw tandarts. Een verwijzing is niet nodig voor een kennismakingsgesprek bij een orthodontist.

Hoelang duurt een behandeling?

Een gemiddelde behandeling duurt 12-18 maanden. Simpele behandelingen duren slechts een paar maanden en uitgebreide behandeling kan tot 24 maanden in beslag nemen. Maar ieder gebit en iedere behandeling is weer anders, per behandeling zal bekeken worden hoe lang deze gaat duren.

Is een behandeling pijnlijk?

Enige pijn is normaal in de eerste 3 tot 6 dagen na plaatsing van een nieuwe beugel. De tanden, het tandvlees, de lippen en wangen zullen in het begin gevoelig zijn. Eventueel kan een pijnstiller verlichting bieden. Deze gevoeligheid verdwijnt meestal vrij snel. De rest van de behandeling is over het algemeen pijnloos.

Hoeveel kost een behandeling?

De keuze van behandelingstechniek en de tijdsduur van de behandeling beïnvloeden de kosten. Een behandeling van 12 maanden met vaste apparatuur in de boven- en onderkaak kost ongeveer 2.200 euro.

Wat betaalt de verzekering?

De vergoeding hangt af van uw verzekeringspolis. Het is verstandig uw verzekeringsvoorwaarden goed te controleren voordat u start met een behandeling. Zo weet u precies waar u aan toe bent.